Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa fasolowa z papryką i wiejską kiełbasą jest sycąca i rozgrzewająca. Wspaniała na zimowe i jesienne dni.

Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą

 

  • 1 szkl fasolki drobnej
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/3 papryki zielonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 20 dag wiejskiej kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 l wywaru z kości wieprzowych
  • ketchup ostry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą
Fasolę zamoczyć na 2-3 godziny ( najlepiej na noc) następnie odcedzić, wlać wywar z kości i gotować z dodatkiem liścia laurowego. Paprykę bez nasion pokroić w kostkę. Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Wsypać paprykę, marchew i pietruszkę, podsmażyć. Połączyć z pół miękką fasolą, dodać koncentrat, pokrojoną wiejską kiełbasę, gotować do miękkości. Doprawić do smaku ostrym ketchupem, solą i pieprzem . 
Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przygotowane warzywa
Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą
Fasolę gotować na wywarze z kości z dodatkiem liścia laurowego
Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą
Podsmażone warzywa połączyć z pół miękką fasolą
Zupa fasolowa z papryką i kiełbasą
Następnie dodać kiełbasę i koncentrat pomidorowy gotować do miękkości