Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa fasolowa z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa fasolowa z kiełbasą i pomidorami jest bardzo smaczna i sycąca. Można ją podawać samą lub z pieczywem.

Zupa fasolowa z pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa fasolowa z pomidorami

 

  • 1 szkl fasoli Jaś
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 30 dag kiełbasy
  • 1 łyżka smalcu
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z pomidorami
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki. Fasolkę zamoczyć przynajmniej na 2 godziny. Następnie ugotować w świeżej wodzie do miękkości. 20 minut przed końcem gotowania dodać obrane i pokrojone warzywa. Pokrojony w krążki por zeszklić na rozgrzanym smalcu, wsypać pokrojoną w pół krążki kiełbasę bez osłonki, lekko podsmażyć. Połączyć z zupą, dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory, koncentrat i ugotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Zupa fasolowa z pomidorami
Pokrojony w krążki por zeszklić na rozgrzanym smalcu
Zupa fasolowa z pomidorami
Kiełbasę bez osłonki pokroić i podsmażyć
Zupa fasolowa z pomidorami
Fasolę zamoczyć pryzynajmniej na 2 godziny i ugotować
Zupa fasolowa z pomidorami
W połowie gotowania dodać warzywa i kiełbasę