WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 615]

Zupa fasolowa z wkładką z dzika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa fasolowa ugotowana na swojskiej kiełbasie z dzika z majerankiem i warzywami. Tradycyjna i bardzo smaczna.

Zupa fasolowa z wkładką z dzika

Składniki:

Zupa fasolowa z wkładką z dzika

 

  • 200 g suchej fasoli typu Jaś
  • 1 duże pętko kiełbasy najlepiej swojskiej (u mnie dziś kiełbasa z dzika)
  • kilka ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • pół cebuli
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • kostka rosołowa (niekoniecznie)
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z wkładką z dzika

ETAP 1:

Fasolę wypłukać i namoczyć wieczorem poprzedniego dnia przed gotowaniem i zostawić na całą noc.

Następnego dnia fasolę razem z wodą z moczenia przelać do garnka.

Dodać obrane i pokrojone w kostkę lub starte na tarce warzywa. Włożyć pętka kiełbasy. Zalać wodą tak aby wszystko przykryła. Dodać przyprawy i zagotować. Włożyć kostkę rosołową i gotować dalej na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Na koniec doprawić solą, pieprzem mielonym i majerankiem. Podawać ze świeżym pieczywem.