Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowaOczyszczenie szczawiu:
Listki szczawiu dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Osączamy na sicie z wody.
Krojenie szczawiu:
Osuszone liście szczawiu kroimy nożem w dość grube kawałki ,bez ogonków.
W rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojony szczaw.
Mieszając dusimy chwileczkę szczaw do momentu,aż zmieni on kolor na ciemno zielony.
Sporządzenie zupy:
Wywar drobiowy zagotowujemy. Do wrzącego wywaru dodajemy podduszony szczaw i odrobinę vegety do smaku. Gotujemy razem ok. 3-5 min. W małej ilości zimnej wody sporządzamy zawiesinę z mąki.
Wlewamy zawiesiny do gotującej się zupy tyle aby zupa miała konsystencję podobną do barszczu białego.
Gotujemy na wolnym ogniu 2 min. Następnie doprawiamy zupę do smaku solą ,pieprzem i odrobiną granulowanego czosnku.
Gotową zupę łączymy z zahartowaną śmietaną. Dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy.
Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo i ugotowanymi młodymi ziemniakami.
ewaeu
Agnieszka Rec
Pozdrawiam ciepło :)