Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Zupa szczawiowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wiosenna zupa ze szczawiu z mojego dzieciństwa. Podana z ugotowanymi młodymi ziemniakami oraz jajkiem. U mnie wszyscy chętnie ją zjadają zwłaszcza wczesną wiosną i latem.

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

na zupę :

  • 1 i 1/2 l wywaru drobiowego
  • 20 dag świeżych, zdrowych liści szczawiu ogrodowego
  • 1 łyżka masła
  • ok. 3 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny
  • sól, vegeta ,pieprz i czosnek granulowany do smaku

dodatkowo:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • ugotowane młode malutkie ziemniaczki

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa

Oczyszczenie szczawiu:

Zupa szczawiowa
Listki szczawiu bardzo dokładnie płuczemy

Listki szczawiu dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Osączamy na sicie z wody.

Krojenie szczawiu:

Zupa szczawiowa
Pokrojony szczaw przekładamy do rondelka z roztopionym masłem

Osuszone liście szczawiu kroimy nożem w dość grube kawałki ,bez ogonków.

W rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojony szczaw.

Mieszając dusimy chwileczkę szczaw do momentu,aż zmieni on kolor na ciemno zielony.

Sporządzenie zupy:

Wywar drobiowy zagotowujemy. Do wrzącego wywaru dodajemy podduszony szczaw i odrobinę vegety do smaku. Gotujemy razem ok. 3-5 min. W małej ilości zimnej wody sporządzamy zawiesinę z mąki.

Wlewamy zawiesiny do gotującej się zupy tyle aby zupa miała konsystencję podobną do barszczu białego.

Gotujemy na wolnym ogniu 2 min. Następnie doprawiamy zupę do smaku solą ,pieprzem i odrobiną granulowanego czosnku.

Gotową zupę łączymy z zahartowaną śmietaną. Dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy.

Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo i ugotowanymi młodymi ziemniakami.


Tagi:

zupa szczaw