Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Zupa gołąbkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa z kapusty, mięsa mielonego i ryżu, czyli podstawowych składników z których robi się klasyczne gołąbki.

Zupa gołąbkowa

Składniki:

Zupa gołąbkowa

 

  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 3 1/2 l wody
  • 100 g ryżu białego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • śmietana do zup

Sposób przygotowania:

Zupa gołąbkowa

ETAP 1:

Zupa gołąbkowa
W garnku zeszklić cebulę i obsmażyć mięso.

Na dno dużego garnka wlać niewielką ilość oleju rzepakowego i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż się zeszkli, po czym dołożyć mięso. Stale mieszając lekko obsmażyć.

ETAP 2:

Zupa gołąbkowa
Dodać poszatkowaną kapustę, marchewkę, selera i przyprawy.

Wrzucić do garnka poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i selera. Dodać ziele angielskie, liścia laurowego, pieprz czarny i całość zalać wodą. Gotować, aż warzywa zmiękną i wsypać ryż. Po około 20 minutach, jak ryż będzie miękki, dodać przecier, koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Chwilę pogotować i na koniec można zupę zabielić śmietaną.

Smacznego :)