Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 822]

Pierogi ze świeżych grzybów z kiszoną kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie kwaśnej, kiszonej kapusty ze świeżymi grzybami leśnymi to strzał w 10. Do tego delikatne ciasto i hit czyli pierogi gotowy, polecam

Pierogi ze świeżych grzybów z kiszoną kapustą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi ze świeżych grzybów z kiszoną kapustą

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki masła
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • 1 kg grzybów leśnych ( u mnie prawdziwki i kozaki)
  • 500 gram kiszonej kapusty
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi ze świeżych grzybów z kiszoną kapustą
Farsz : Kapustę próbujemy jeśli jest bardzo kwaśna przelewamy ją na sitku zimną wodą i odciskamy – przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy około 1 godziny (lud do miękkości kapusty). W połowie gotowania próbuje ponownie kapustę, jeśli nadal jest dla nas zbyt kwaśna jeszcze raz przelewamy ją wodą na sitku i odciskamy – gotujemy ponownie. Ugotowaną kapustę – zostawiamy do przestygnięcia. Kapustę wyciskamy w rękach z nadmiaru wody.

Grzyby oczyszczamy kroimy na kawałki zalewamy woda i gotujemy 30 minut. Odcedzamy zostawiamy do przestygnięcia.

Wyciśniętą i przestudzoną kapustę wraz z ugotowanymi grzybami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej przepuszczone przez maszynkę kapustę i grzyby. Wszystko razem mieszamy (jeśli jest dużo wody odparowujemy ją, jeśli nie wyłączamy i doprawiamy farsz do samu solą i pieprzem.

Ciasto: do miski przesiewamy mąkę. Do wrzątku dodajemy masło – mieszamy aż do rozpuszczenia. Po środku mąki robimy wgłębienie i wlewamy w nie wodę z rozpuszczonym masłem dodajemy sól i za pomocą widelca lub drewnianej łyżki łączymy ze sobą składniki ciasta. Kiedy składniki się połączą ostrożnie (ciasto jest gorące! )przenosimy ciasto na blat podsypany mąką. Delikatnie zagniatamy ciasto (jeśli zbyt mocno klei się do rąk dodajemy więcej mąki). Zagniecione, elastyczne ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut, aby odpoczęło.

Po tym czasie rozwałkowujemy je na blacie podsypanym mąką, za pomocą szklanki wycinamy krążki. Na środku każdego nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy 4 minuty w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliw lub oleju. Ugotowane pierogi odsączamy z nadmiaru wody, okraszamy np., cebulką ze skwarkami i serwujemy :D
Pierogi ze świeżych grzybów z kiszoną kapustą
Grzyby oczyszczamy kroimy na kawałki zalewamy woda i gotujemy 30 minut. Odcedzamy zostawiamy do przestygnięcia.
Pierogi ze świeżych grzybów z kiszoną kapustą
Wyciśniętą i przestudzoną kapustę wraz z ugotowanymi grzybami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Pierogi ze świeżych grzybów z kiszoną kapustą
Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej przepuszczone przez maszynkę kapustę i grzyby. Wszystko razem mieszamy (jeśli jest dużo wody odparowujemy ją, jeśli nie wyłączamy i doprawiamy farsz do samu solą i pieprzem.
Pierogi ze świeżych grzybów z kiszoną kapustą
do miski przesiewamy mąkę. Do wrzątku dodajemy masło – mieszamy aż do rozpuszczenia. Po środku mąki robimy wgłębienie i wlewamy w nie wodę z rozpuszczonym masłem dodajemy sól i za pomocą widelca lub drewnianej łyżki łączymy ze sobą składniki ciasta. Kiedy składniki się połączą ostrożnie (ciasto jest gorące! )przenosimy ciasto na blat podsypany mąką. Delikatnie zagniatamy ciasto (jeśli zbyt mocno klei się do rąk dodajemy więcej mąki). Zagniecione, elastyczne ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut, aby odpoczęło.
Pierogi ze świeżych grzybów z kiszoną kapustą
Po tym czasie rozwałkowujemy je na blacie podsypanym mąką, za pomocą szklanki wycinamy krążki. Na środku każdego nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy 4 minuty w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliw lub oleju.