czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Zupa gospodarska na mięsie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zupa jest bardzo gęsta, rozgrzewająca i pożywna. Naprawdę polecam! jest idealna na zimowe obiady. pyszna!

Zupa gospodarska na mięsie

Składniki:

Zupa gospodarska na mięsie

 

  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny,
  • filet z piersi kurczaka,
  • 3 ziemniaki,
  • 4 cienkie parówki,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • por,
  • 1/2 selera,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • 3 kiszone ogórki,
  • puszka białej fasoli,
  • puszka koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka musztardy,
  • szczypta majeranku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Zupa gospodarska na mięsie
Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać mięso mielone, parówki pokrojone w plasterki oraz posiekaną cebulę. Wszystko podsmażyć, aż nabierze złotego koloru. Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do mięsa, zalać ok.2,5 l ciepłej wody. Dodać koncentrat pomidorowy, gotować pod przykryciem ok. 15 minut na małym ogniu. Dodać kiszone ogórki starte na tarce o średnich oczkach, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz paprykę oczyszczoną i pokrojoną w kostkę. Dodać osączoną i opłukaną fasolę, musztardę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gotować ok. 30min na małym ogniu. Od czasu do czasu przemieszać zupę. Na koniec dodać majeranek, doprawić do smaku.