Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana na mięsie
Mięso umyć, zalać 1,5 l wywarem przygotowanym z 3 kostek Bulionu z wędzonym boczkiem, powoli zagotować, dodać sól i gotować pod przykryciem. Gdy będzie miękkie wyjąć. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę i włożyć do wrzącego wywaru. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić. Marchew, pietruszkę, cebulę umyć, obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę i wraz z pomidorami poddusić na maśle, dodać do gotujących się ziemniaków. Mięso pokroić i dołożyć do ugotowanej zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Inne wariant: Ugotowane ziemniaki i pozostałe warzywa można przetrzeć przez sito lub zmiksować. Zupę przecieraną bez mięsa podaje się z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Mięso można zużyć na drugie danie obiadowe.Przepis pochodzi ze strony www.galeo.pl
Magdusia1312