mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Zupa grochowa

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 8

Dobra zupka "na piątek". Smacznego

Zupa grochowa

Składniki:

Zupa grochowa

 

  • 1/2 kg grochu łuskanego połówki
  • 3 litry wody
  • 5 ziemniaków
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki smietany
  • łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa
Groch przesypujemy do garnka, zalewamy 1,5 l. wody, dodajemy łyżeczkę soli i zagotowujemy. Gotujemy ok. 2 godzin, aż groch się rozgotuje od czasu do czasu dolewając wody. Gdy groch się rozpuści dolewamy reszte wody, dodajemy pokrojone w kostkę marchewke i ziemniaki. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Cebulę smażymy na oleju aż nabierze złotego kolorku. Śmietane rozkłócamy z mąką, rozcieńczamy chochelką wrzącej zupy i wlewamy do wywaru. Mieszamy i przyprawiamy wedle uznania. Na koniec dodajemy cebulkę.