cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Zupa grochowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

przepis na grochówkę na mięsie

Zupa grochowa

Składniki:

Zupa grochowa

 

  • ¼ kg wędzonego boczku lub innej wędzonki,
  • ¼ łuskanego grochu (jeżeli cały, to w przeddzień namoczyć),
  • 10 dag słoniny,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 litry wody,
  • włoszczyzna,
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa

Ugotować rosół z boczku lub wędzonki z dodatkiem włoszczyzny. Dodać ugotowany wcześniej i przetarty przez sito groch. Połączyć z rosołem. Na słoninie zrobić lekką zasmażkę z mąki i jeszcze raz zagotować, nieustannie mieszając. Mięso pokroić w kostkę i dodać do wywaru.


Zupę można podawać z grzankami z bułek albo ryżem.



Tagi:

groch