misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Zupa grochowa na wędzonce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

polecam zupe grochową na wędzonce-super;-)))

Zupa grochowa na wędzonce

Składniki:

Zupa grochowa na wędzonce

 

  • 500g wędzonego boczku wędzonego
  • 750g grochu
  • włoszczyzna
  • 2 średnie cebule
  • 60g tłuszczu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • czerstwa bułka lub chleb na grzanki

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa na wędzonce
Groch przebrać, umyć, zalać zimna wodą (2litry) i pozostawić na noc, a następnego dnia ugotować w ciepłej wodzie. Boczek umyć, włożyć do rondla, zalać woda (2litry) i zagotować. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić, po 30 minutach dodać do wędzonki i gotować jeszcze 40 minut. Ugotowany boczek wyjąć i pokroić w kostkę, wywar zaś przecedzić i dodać do grochu. Groch i włoszczyznę przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem. Cebule obrać, umyć, posiekać, zrumienić na tłuszczu i dodać do zupy wraz z pokrojoną wędzonką. Doprawić do smaku.

Tagi:

chleb groch