pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zupa grochowa po staropolsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zupa podana z grzankami i mięsem z golonki

Zupa grochowa po staropolsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grochowa po staropolsku

 

  • groch łuskany 200g
  • golonka 1,2 kg
  • bagietka 1
  • masło 4 łyżki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • cebula 1
  • lubczyk kilka sztuk
  • natka selera kilka sztuk

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa po staropolsku
Połówki grochu zalewam zimną wodą. Moczę kilka godzin. W drugim garnku golonkę wieprzową zalewam również zimną wodą. Z dodatkiem cebuli, lubczyku i natki selera gotuję ją do miękkości w lekko osolonej wodzie (w szybkowarze 15 minut, w zwykłym garnku około 2 godzin). Z ugotowanej zdejmuję skórę i tłuste części. Mięso kroję w kostkę średniej wielkości. gdy groch namoknie rozpoczynam gotowanie. Gotuję kilkadziesiąt minut aż groch będzie się lekko rozpadał. Następnie ugotowany groch miksuję na puree. Gotowy krem grochowy rozprowadzam wywarem mięsnym z golonki. Na średnim ogniu zagotowuję. W międzyczasie na łyżce masła podsmażam łyżkę mąki. Tak przygotowaną zasmażką lekko zagęszczam zupę. Dodaję kawałki golonki, majeranek i zagotowuję. Na pozostałych trzech łyżkach masła rumienię bagietkę pokrojoną w kostkę. Tak przyrządzane grzanki dodaję do zupy. Smacznego.
Zupa grochowa po staropolsku
Golonkę wieprzową gotujemy do miękkości
Zupa grochowa po staropolsku
Wymoczony groch gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody
Zupa grochowa po staropolsku
Groch miksuje lub przecieram na puree
Zupa grochowa po staropolsku
Bagietkę kroimy w kostkę i smażymy na maśle

Tagi:

groch