Sposób przygotowania:
Zupa grochowa po staropolsku
Połówki grochu zalewam zimną wodą. Moczę kilka godzin. W drugim garnku golonkę wieprzową zalewam również zimną wodą. Z dodatkiem cebuli, lubczyku i natki selera gotuję ją do miękkości w lekko osolonej wodzie (w szybkowarze 15 minut, w zwykłym garnku około 2 godzin). Z ugotowanej zdejmuję skórę i tłuste części. Mięso kroję w kostkę średniej wielkości. gdy groch namoknie rozpoczynam gotowanie. Gotuję kilkadziesiąt minut aż groch będzie się lekko rozpadał. Następnie ugotowany groch miksuję na puree. Gotowy krem grochowy rozprowadzam wywarem mięsnym z golonki. Na średnim ogniu zagotowuję. W międzyczasie na łyżce masła podsmażam łyżkę mąki. Tak przygotowaną zasmażką lekko zagęszczam zupę. Dodaję kawałki golonki, majeranek i zagotowuję. Na pozostałych trzech łyżkach masła rumienię bagietkę pokrojoną w kostkę. Tak przyrządzane grzanki dodaję do zupy. Smacznego.