WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1997]

Zupa grochowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa grochowa na połówkach żółtego grochu, ugotowana na kościach i kiełbasie, z makaronem zamiast ziemniaków.

Zupa grochowa z makaronem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa grochowa z makaronem

 

  • 1 kość wieprzowa
  • 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej
  • 3/4 szklanki połówek grochu
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • Listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka magi
  • 150 g makaronu np. kolanka, świderki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Sól, pieprz
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa z makaronem

ETAP 1:

Kość włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, korzeń pietruszki w całości, pora i selera również w całości. Włożyć kiełbasę pokrojoną na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na oleju i dodać do zupy. Wsypać groch. Dodać przyprawy. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać makaron i gotować aż makaron będzie miękki. Przyprawić w razie potrzeby.

Podawać od razu po ugotowaniu.

Zupa grochowa z makaronem
Zupa grochowa z makaronem po ugotowaniu w garnku
Zupa grochowa z makaronem
Suchy makaron wrzucony do gotującej się zupy
Zupa grochowa z makaronem
Posiekana drobno cebula zeszklona na patelni
Zupa grochowa z makaronem
Warzywa dodane do garnka do wywaru z kości
Zupa grochowa z makaronem
Kość wieprzowa zalana zimną wodą