Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Zupa grochowa z kabanosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną, bardzo aromatyczną zupę grochową z dodatkiem kabanosa. Znika z talerzy w mgnieniu oka.

Zupa grochowa z kabanosem

Składniki:

Zupa grochowa z kabanosem

groch

  • 1 kg podudzia z kurczaka,
  • 190 g kabanosy wieprzowe,
  • 1 marchew 50 g,
  • 1 liść laurowy,
  • 6 małych ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny (mam swojską od mamy),
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 8 - 10 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy),
  • 400 g grochu łuskanego połówki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 0,5 łyżki suszonego lubczyku,
  • 0,5 łyżki suszonej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa z kabanosem

ETAP 1:

Zupa grochowa z kabanosem

Na początek do dużego garnka wlać dwa i pół litra wody dodać podudzia kurczaka (mogą być mrożone) oraz wkroić dowolnie marchew. Całość zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu w czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny. W trakcie, gdy wywar z podudziami się gotuje dodać suszoną włoszczyznę, wsypać przyprawę uniwersalną i dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Jak podudzia są już miękkawe wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać groch, zamieszać i na wolnym ogniu gotować do miękkości ziemniaków oraz grochu.

ETAP 2:

Zupa grochowa z kabanosem

Gdy w gotującej się na wolnym ogniu zupie ziemniaki i groch są już miękkie, wsypać majeranek zamieszać i nadal gotować na wolnym ogniu przez chwilę. W międzyczasie pokroić na małe krążki kabanosy, przełożyć je na suchą rozgrzaną patelnię i przez chwilę podsmażyć na lekko rumiany kolor co jakiś czas mieszając. Podsmażone kabanosy dodać do gotującej się zupy i jeszcze chwile pogotować również na wolnym ogniu.

ETAP 3:

Zupa grochowa z kabanosem

Jak już gotująca się zupa przeszła zapachem dodanych podsmażonych kabanosów wtedy wsypać suszony lubczyk, cukier dla lepszego smaku zupy oraz suszona natkę pietruszki, zamieszać i lekko zagotować. Ugotowana zupę zdjąć z ognia.

ETAP 4:

Zupa grochowa z kabanosem

Ugotowaną jeszcze gorącą zupę można przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym.

Zupka wyszła przepyszna taka jaka lubi moja córeczka gęsta i aromatyczna, a gdy zostanie na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza.

Dodanie kabanosa fajnie skomponowało się z grochem i jak ja to mówię nie zawsze musi być boczek, aby grochowa wyszła smaczna wystarczy tylko dobrze ugotować z sercem.