Sposób przygotowania:
Zupa grochowa z kabanosemETAP 1:
Na początek do dużego garnka wlać dwa i pół litra wody dodać podudzia kurczaka (mogą być mrożone) oraz wkroić dowolnie marchew. Całość zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu w czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny. W trakcie, gdy wywar z podudziami się gotuje dodać suszoną włoszczyznę, wsypać przyprawę uniwersalną i dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Jak podudzia są już miękkawe wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać groch, zamieszać i na wolnym ogniu gotować do miękkości ziemniaków oraz grochu.
ETAP 2:
Gdy w gotującej się na wolnym ogniu zupie ziemniaki i groch są już miękkie, wsypać majeranek zamieszać i nadal gotować na wolnym ogniu przez chwilę. W międzyczasie pokroić na małe krążki kabanosy, przełożyć je na suchą rozgrzaną patelnię i przez chwilę podsmażyć na lekko rumiany kolor co jakiś czas mieszając. Podsmażone kabanosy dodać do gotującej się zupy i jeszcze chwile pogotować również na wolnym ogniu.
ETAP 3:
Jak już gotująca się zupa przeszła zapachem dodanych podsmażonych kabanosów wtedy wsypać suszony lubczyk, cukier dla lepszego smaku zupy oraz suszona natkę pietruszki, zamieszać i lekko zagotować. Ugotowana zupę zdjąć z ognia.
ETAP 4:
Ugotowaną jeszcze gorącą zupę można przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym.
Zupka wyszła przepyszna taka jaka lubi moja córeczka gęsta i aromatyczna, a gdy zostanie na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza.
Dodanie kabanosa fajnie skomponowało się z grochem i jak ja to mówię nie zawsze musi być boczek, aby grochowa wyszła smaczna wystarczy tylko dobrze ugotować z sercem.