Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa z brokułemETAP 1:
Na początek do garnka wlać dwa litry wody. Dodać kości ogonowe wędzone oraz marchew pokrojoną dowolnie. Pogotować przez chwile na małym ogniu. Od zagotowania do miękkości mięsa i marchwi.
W czasie gdy wywar z kośćmi się gotuje przygotować ziemniaki obrać je i pokroić w kostkę. Jak już mięso na kościach i marchew są miękkie wtedy dodać przygotowane ziemniaki, brokuł, liść laurowy, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną.
Gotować wszystko na wolnym ogniu do miękkości.
ETAP 2:
Gdy zupa z ziemniakami się gotuje na wolnym ogniu przygotować ogórki (zetrzeć je na tarce jarzynowej).
Następnie na patelnię dodać masło i roztopić je. Następnie dodać starte ogórki i podsmażyć je do czasu miękkości i zmiany koloru.
ETAP 3:
Gdy ziemniaki w zupie są już wystarczająco miękkie wtedy dodać podsmażone ogórki, cukier i chwilę pogotować. Następnie wlać sok z ogórków (lecz nie ma takiej potrzeby jeżeli ktoś nie lubi kwaśnej zupy ogórkowej).
Po chwili wlać śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać, nie trzeba zagotowywać.
Wkroić świeży koper zamieszać i zdjąć z ognia.
ETAP 4:
Ugotowana zupa wyszła bardzo smaczna, aromatyczna i oczywiście kwaskowa taka jaką lubię.
Można taka zupę zajadać z kromką chleba. Można także ugotować czysta bez dodatku śmietany jeżeli ktoś nie lubi lub nie toleruje śmietany. Zawsze dodaje cukru dla lepszego smaku zupy ogórkowej.