Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Zupa ogórkowa z brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną ogórkową z brokułem na kościach ogonowych wędzonych. Doskonała na obiad dla całej rodziny.

Zupa ogórkowa z brokułem

Składniki:

Zupa ogórkowa z brokułem

ogórki kiszone

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z brokułem

ETAP 1:

Zupa ogórkowa z brokułem

Na początek do garnka wlać dwa litry wody. Dodać kości ogonowe wędzone oraz marchew pokrojoną dowolnie. Pogotować przez chwile na małym ogniu. Od zagotowania do miękkości mięsa i marchwi.

W czasie gdy wywar z kośćmi się gotuje przygotować ziemniaki obrać je i pokroić w kostkę. Jak już mięso na kościach i marchew są miękkie wtedy dodać przygotowane ziemniaki, brokuł, liść laurowy, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną.

Gotować wszystko na wolnym ogniu do miękkości.

ETAP 2:

Zupa ogórkowa z brokułem

Gdy zupa z ziemniakami się gotuje na wolnym ogniu przygotować ogórki (zetrzeć je na tarce jarzynowej).

Następnie na patelnię dodać masło i roztopić je. Następnie dodać starte ogórki i podsmażyć je do czasu miękkości i zmiany koloru.

ETAP 3:

Zupa ogórkowa z brokułem

Gdy ziemniaki w zupie są już wystarczająco miękkie wtedy dodać podsmażone ogórki, cukier i chwilę pogotować. Następnie wlać sok z ogórków (lecz nie ma takiej potrzeby jeżeli ktoś nie lubi kwaśnej zupy ogórkowej).

Po chwili wlać śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać, nie trzeba zagotowywać.

Wkroić świeży koper zamieszać i zdjąć z ognia.

ETAP 4:

Zupa ogórkowa z brokułem

Ugotowana zupa wyszła bardzo smaczna, aromatyczna i oczywiście kwaskowa taka jaką lubię.

Można taka zupę zajadać z kromką chleba. Można także ugotować czysta bez dodatku śmietany jeżeli ktoś nie lubi lub nie toleruje śmietany. Zawsze dodaje cukru dla lepszego smaku zupy ogórkowej.