marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa groszkowa zabielana z grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zrobić wywar na rosół,dodać groszek z mrożonki oraz namoczone grzyby i gotować góra z godzinę na wolnym ogniu.Zabielić zawiesiną i doprawić.

Zupa groszkowa zabielana z grzybami.

Składniki:

Zupa groszkowa zabielana z grzybami.

 

  • 1 litr rosołu drobiowego,
  • paczka groszku mrożonego,
  • 1 por,ziele ang.liście laurowe 3 szt.
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 1/4 suszonych grzybów,
  • 20 dag.mąki,
  • śmietanka do zup i sosów 12%,
  • sól,pieprz i vegeta.

 

Sposób przygotowania:

Zupa groszkowa zabielana z grzybami.
Na zimną wodę dać udko z kurczaka i porcję jarzyn,po czym dodać groszek mrożony zielony i namoczone na noc grzyby(pod- -grzybki,koźlarze)ziele angielski i liść laurowy ze 3 sztuki.Gotować godzinę ponad,aż się zagotuje,a grzyby zmiękną.Zrobić zawiesinę z mąki i wody i roztrzepać,aby nie było grudek,po czym wlewać do zupy.Porcję mięsa wyjąć na cedzak i odsączyć,po czym od- -dzielić mięso od kości i chrząstek,a groszek wybrać również na sitko i przetrzeć do wywaru i dodać oddzielone kawałki kurczaka do zupy,a potem zaprawić śmietanką 12%.Na koniec doprawić solą,pieprzem i vegetą lub maggi.Podawać zupę w bulionetkach.