dzastmi

dzastmi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna zupa grzybowa z makaronem

zupa grzybowa

Składniki:

zupa grzybowa

 

  • 10 dag grzyby suszone,
  • 2 szt marchewka,
  • 1 szt pietruszka,
  • 3/4 szt seler,
  • 1 szt cebula,
  • 1 łyżka olej,
  • 1 szklanka śmietana 18 proc,
  • kluski

 

Sposób przygotowania:

zupa grzybowa
Grzyby opłukać zalać 1,5 litra wody, moczyc 2 godziny i w tej samej wodzie ugotować okolo 30 minut. Warzywa obrać, cebyle posiekac przesmażyc na oleju. Jedna marchew, pitruszkę, seler i cebule dodac do grzybów. gotowac 30 minut. Wywar przecedzic, grzyby pokroic w paski i ponownie dodac do wywaru. Przyprawic sola i pieprzem. Ugotowac makaron. pozostała marchewke pokroic w drobna kostke wrzucic do zupy i zagotowac pare minut. dodac makaron zaprawic smietana.