cziku

cziku

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Zupa grzybowa krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nadszedł sezon na grzybobranie i na zupę krem, która najlepiej smakuje z grzankami, na które przepis znajdziecie u mnie.

Zupa grzybowa krem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grzybowa krem

 

  • 300g leśnych grzybów świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 500-600ml bulionu jarzynowego
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie w wersji light)
  • sól, magi, pieprz świeżo zmielony
  • grzanki chlebowe lub groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa krem
Gotujemy bulion warzywny, grzyby świeże obieramy i płuczemy, mrożone rozmrażamy i osuszamy na ręczniku papierowym. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy grzyby ok 7 min. Wlewamy nasz bulion jarzynowy i gotujemy na małym ogniu ok. 20-25minut. Następnie grzyby miksujemy na gładko blenderem, dodajemy śmietanę lub jogurt i przyprawiamy do smaku. Krem podajemy z grzankami chlebowymi lub groszkiem ptysiowym. SMACZNEGO!
Zupa grzybowa krem
Nasza zupa krem najlepiej smakuje ze świeżych grzybów leśnych
Zupa grzybowa krem
Na rozgrzanej oliwie smażymy grzyby i wlewamy bulion jarzynowy
Zupa grzybowa krem
Po gotowaniu miksujemy grzyby na gładko blenderem
Zupa grzybowa krem
Dodajemy śmietanę lub jogurt i doprawiamy do smaku