kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Kremowa zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna, kremowa zupa grzybowa, prosta w przygotowaniu

Kremowa zupa grzybowa

Składniki:

Kremowa zupa grzybowa

 

  • 30 dag grzybów leśnych [podgrzybki, kurki, maślaki]
  • 1 średnia cebula
  • 1/3 paczki mrożonej włoszczyzny
  • 1 paczka tortelini z grzybami lub z serem
  • 2 l wody
  • 3 kostki grzybowe winiary
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml słodkiej śmietany

 

 

  • zielony koperek, pietruszka, kolendra

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa grzybowa
Grzyby oczyszczamy i kroimy w kawałki, paski. Cebulę szatkujemy w kosteczkę dosyć drobną. Na dnie garnka , na małym ogniu rozgrzewamy masło. Na masło wrzucamy liść laurowy i inne przyprawy, smażymy delikatnie 2 minuty, dodajemy cebulę i szklimy na niewielkim gazie. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone grzyby i dusimy razem kilka minut, uważając żeby się nie przypiekły do dna garnka. Zestawiamy z gazu. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kostki oraz mrożonkę, zalewamy grzyby i mieszamy. dodajemy mleko i sól. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 40 min na niewielkim gazie , pod przykryciem. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy, mieszając. Do kubka wlewamy śmietanę, dodajemy do niej po trochu zupę i mieszamy. Wlewamy do zupy, uwarzając aby się nie zwarzyła. Posypujemy poszatkowaną zieleniną. Tortelini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ugotowane dodajemy do zupy. Można je również wrzucić w trakcie gotowania zupy, ok 15 min przed końcem jej przydządzania, gotując się w zupie nabiorą smaku.