jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

zupa grzybowa doskonała o każdej porze roku, najlepsza ze świeżymi grzybami

Zupa grzybowa

Składniki:

Zupa grzybowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa
Dobrze oczyścić włoszczyznę. Ugotować z niej wywar w 3 litrach osolonej wody. Cebulę obrać i w całości opiec nad ogniem, dodać razem z listkiem laurowym do warzyw w garnku. Grzyby dobrze opłukac zalać niewielką ilością letniej wody. Po 30 minutach przelać do rondelka, gotować do miękkości na małym ogniu. Wywar przelać przez sitko do garnka, warzywa odłożyć, dodać przyprawy i wodę z gotowania grzybów. Całość gotować kilkanaście minut pod przykryciem. Posiekać warzywa i grzyby, por i cebulę odłożyć. Wrzucić do wywaru, dodać masło, podprawić zupę sokiem z cytryny, zabielić śmietaną. Nie gotować. Podawać z makaronem.