Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa wg GosiETAP 1:
Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie ok. 1 godziny, odcedzamy.
ETAP 2:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię i smażymy (na dwóch łyżkach oliwy) ok. 5 minut. Następnie dodajemy odcedzone grzyby i dalej podsmażamy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
ETAP 3:
Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i przekładamy do garnka.
ETAP 4:
Natomiast obraną pietruszkę i seler kroimy w kostkę, a liść pora w paski, dodajemy do marchewki i podsmażamy (na dwóch łyżkach oliwy) ok. 10 minut.
ETAP 5:
Do garnka z warzywami wlewamy wodę.
ETAP 6:
Gdy zacznie wrzeć dodajemy przesmażone grzyby z cebulą i dalej gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wkładamy kostkę grzybową.
ETAP 7:
Gotując i mieszając zupę, wsypujemy kaszkę manną. Na koniec wlewamy śmietankę i mieszamy. Porcję zupy wylewamy do miseczek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.