gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zupa grzybowa wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowaną zupę z suszonych grzybów leśnych, podaję na obiad jako pierwsze danie. Polecam - jest pyszna.

Zupa grzybowa wg Gosi

Składniki:

Zupa grzybowa wg Gosi

 

  • 400 gram suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 liść pora
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 litr wody
  • 1 gostka rosołowa grzybowa
  • 1/3 szklanki kaszki manny
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa wg Gosi

ETAP 1:

Zupa grzybowa wg Gosi
Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie ok. 1 godziny, odcedzamy.

Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie ok. 1 godziny, odcedzamy.

ETAP 2:

Zupa grzybowa wg Gosi
Do podsmażonej cebuli dodajemy odcedzone grzyby, dalej podsmażamy.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię i smażymy (na dwóch łyżkach oliwy) ok. 5 minut. Następnie dodajemy odcedzone grzyby i dalej podsmażamy na wolnym ogniu ok. 15 minut.

ETAP 3:

Zupa grzybowa wg Gosi
Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i przekładamy do garnka.

Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i przekładamy do garnka.

ETAP 4:

Zupa grzybowa wg Gosi
Natomiast obraną pietruszkę i seler kroimy w kostkę, a liść pora w paski.

Natomiast obraną pietruszkę i seler kroimy w kostkę, a liść pora w paski, dodajemy do marchewki i podsmażamy (na dwóch łyżkach oliwy) ok. 10 minut.

ETAP 5:

Zupa grzybowa wg Gosi
Do garnka z warzywami wlewamy wodę.

Do garnka z warzywami wlewamy wodę.

ETAP 6:

Zupa grzybowa wg Gosi
Gdy zacznie wrzeć dodajemy przesmażone grzyby z cebulą i dalej gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Gdy zacznie wrzeć dodajemy przesmażone grzyby z cebulą i dalej gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wkładamy kostkę grzybową.

ETAP 7:

Zupa grzybowa wg Gosi
Gotując i mieszając zupę, wsypujemy kaszkę manną.

Gotując i mieszając zupę, wsypujemy kaszkę manną. Na koniec wlewamy śmietankę i mieszamy. Porcję zupy wylewamy do miseczek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.