dorotkamalenstwo

dorotkamalenstwo

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa grzybowa to idealne danie na obiad. Zobacz przepis na zupę grzybową.

Zupa grzybowa

Składniki:

Zupa grzybowa

 

  • Składnikami zupy grzybowej są:

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa jest łatwa w przygotowaniu. Zobacz jak postępować przy przyrządzaniu zupy grzybowej.


Opłukane i oczyszczone grzyby zalewamy częścią zimnego wywaru i moczymy około 2 godzin, następnie gotujemy aż do miękkości (20-30 minut). Ugotowane grzyby wyjmujemy, kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle, dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę i też podsmażamy.  Całość oprószamy mąką i lekko zrumieniamy.


Dodajemy wywar również ten, w którym moczyły się grzyby. Gotujemy na małym ogniu i około 15 minut, często mieszając. Przed podaniem zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku.


Podajemy z kluseczkami - najlepiej łazankami i ewentualnie posypujemy koperkiem.


Uwaga - Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe. Smacznego!