patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Zupa grzybowa z makaronem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealna zupa na wigilijną wieczerze ale nie tylko. Puszna delikatna z czosnkowym posmakiem z makaronem.

Zupa grzybowa z makaronem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa grzybowa z makaronem

 

  • 500 g pieczarek lub innych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki selera naciowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki wegety
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 150 g makaronu nitki
  • 1 cebula
  • Masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z makaronem
Pieczarki drobno kroję. Cebulę pbieram i kroję w kostkę. Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła. Przekładam cebulkę i pieczarki, smażę na rumiano. Dodaję przyprawy oraz drobno posiekaną natkę. Do garnka o grubym dnie wlewam ok 3 litry wody a następie dodaję pieczarki.

Zagotowuję, dodaję kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy oraz 2 łodygi selera naciowego następnie dodaję 3 ząbki czosnku można przecisnąć czosnek przez praskę.

Gotuję ok 15 min a następnie dodaję makaron cienki nitki, gotuję jeszcze ok 4 minuty aż makaron będzie ugotowany tak jak lubimy.

Podaję od razu można również dodać do porcji zupy łyżkę jogurtu naturalnego.
Zupa grzybowa z makaronem
Pieczarki myję a następnie drobno kroję w kostkę.
Zupa grzybowa z makaronem
Cebulę obieram i kroję w kostkę kostkę.
Zupa grzybowa z makaronem
Do gotującej się zupy grzybowej dodaję makaron nitki.