Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa ze śmietaną
Grzyby płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (około 1 litra). Pozostawiamy na kilka godzin lub na noc. Marchewkę i pietruszkę obieramy, płuczemy, kroimy wzdłuż lub na 3 części. Grzyby gotujemy ( tak w tym samym garnku i w tej wodzie), dodajemy marchewkę i pietruszkę. Lekko przyprawiamy. Kiedy wszystko będzie miękkie, doprawiamy do smaku, dodajemy smietanę - około 3 łyżek stołowych - proponuję dolewać wg swoich upodobań. Zupka musi się jeszcze tylko ze dwa razy "zabulgać" i już można podawać z ugotowanym wcześniej makaronem. Grzyby nie muszą stać całą noc. Można je odstawić na 30 minut przed gotowaniem, Jednakże wtedy mogą być twarde, a co to za zupa grzybowa jak grzyba nie można zjeść.....