dorotkamalenstwo

dorotkamalenstwo

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Zupa jagodowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Super zupka na lato dla smakoszy jagódek.

Zupa jagodowa

Składniki:

Zupa jagodowa

 

  • 300g czarnych jagód (najlepsze są świeże ale mogą być mrożone)
  • cukier do smaku
  • 4 łyżki groszku ptysiowego lub 4 suchary
  • 4 łyżki śmietany 12 lub 18% lub jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Zupa jagodowa
Jagody przebrać, oczyścić, dokładnie opłukać. Zagotować w małym garnku 1l wody, wrzucić jagody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut, dosłódź do smaku. Zupę rozlej do talerzy lub małych miseczek. Lekko zabiel śmietaną lub jogurtem naturalnym. Podawaj z groszkiem ptysiowym albo połamanymi kawałkami sucharów. Smacznego!!