Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa jagodowa na zimno wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klasyka letnich posiłków.

Zupa jagodowa na zimno wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa jagodowa na zimno wg Buni

 

  • 1/2 kg jagód
  • 4 łyżki brązowego cukru( może być zwykły)
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 płaska łyżka kisielu jagodowego ( żurawinowego, wiśniowego lub mąki ziemniaczanej)
  • makaron z pokrojonych naleśników

 

Sposób przygotowania:

Zupa jagodowa na zimno wg Buni
Jagody umyć i przebrać by nie było wysuszonych. Wsypać do garnuszka ( 1/3 odsypać do dekoracji) i zasypać cukrem. Smażyć mieszając łyżką i rozgniatając jagody . Jak owoce rozpadną się dolać wodę i gotować na małym gazie 15 minut. Dodać śmietankę .Rozrobić kisiel ( mąkę ziemniaczaną )w kilku łyżkach zimnej wody i wlać do zupy . Zagotować . Odstawić do ostygnięcia , a potem wstawić do lodówki . Usmażone naleśniki pokroić w cienkie paseczki lub w łazanki ** Podawać zupę z porcją makaronu ( lub groszku ptysiowego ) posypaną odłożonymi jagodami. * Lub groszek ptysiowy ** makaron naleśnikowy mam z reguły zamrożony na takie okazje - ale jak ktoś nie ma to proponuję usmażyć sobie wcześniej kilka naleśników ( ja robię w proporcji : 2 pełne szklanki mąki, 2 jajka,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 szklanki mleka, szczypta soli + olej do natłuszczania patelni - wychodzi z tego ok. 15 średnich naleśników )
Zupa jagodowa na zimno wg Buni
Umyte jagody zasypać w garnku cukrem i chwilę smażyć
Zupa jagodowa na zimno wg Buni
Zalać wodą i gotować aż jagody zmiękną i puszczą sok
Zupa jagodowa na zimno wg Buni
Rozrobić kisiel lub mąkę ziemniaczana z wodą i wlać do zupy
Zupa jagodowa na zimno wg Buni
Usmażyć naleśniki -wystudzić i pokroić w paseczki