Sposób przygotowania:
Zupa jagodowa na zimno wg Buni
Jagody umyć i przebrać by nie było wysuszonych. Wsypać do garnuszka ( 1/3 odsypać do dekoracji) i zasypać cukrem. Smażyć mieszając łyżką i rozgniatając jagody . Jak owoce rozpadną się dolać wodę i gotować na małym gazie 15 minut. Dodać śmietankę .Rozrobić kisiel ( mąkę ziemniaczaną )w kilku łyżkach zimnej wody i wlać do zupy . Zagotować . Odstawić do ostygnięcia , a potem wstawić do lodówki . Usmażone naleśniki pokroić w cienkie paseczki lub w łazanki ** Podawać zupę z porcją makaronu ( lub groszku ptysiowego ) posypaną odłożonymi jagodami. * Lub groszek ptysiowy ** makaron naleśnikowy mam z reguły zamrożony na takie okazje - ale jak ktoś nie ma to proponuję usmażyć sobie wcześniej kilka naleśników ( ja robię w proporcji : 2 pełne szklanki mąki, 2 jajka,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 szklanki mleka, szczypta soli + olej do natłuszczania patelni - wychodzi z tego ok. 15 średnich naleśników )