jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Zupa jagodowa z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna owocowa zupa coraz rzadziej spotykana na naszym stole

Zupa jagodowa z kaszą manną

Składniki:

Zupa jagodowa z kaszą manną

 

  • 500 g mrożonych jagód ( malin, poziomek, czarnej porzeczki..)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki śmietanki
  • 5-6 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Zupa jagodowa z kaszą manną
Połowę jagód posypać cukrem i wstawić do lodówki, pozostałą część rozetrzeć, wrzucić do gotującej się wody, zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie wszystko przetrzeć przez sitko. Dodać do smaku cukier, gotując i ciągle mieszając powoli dodawać kaszę manną. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Dodać wcześniej odstawione do lodówki jagody, zagotować. Zupę podawać ostudzoną z bitą śmietanką.