marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa jarzynowa na serkach.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sporządzić wywar mięsno-jarzynowy,dodawać po kolei pozostałe składniki.Gotować niecałą godzinę.Przecedzić do drugiego garnka.Doprawiać.

Zupa jarzynowa na serkach.

Składniki:

Zupa jarzynowa na serkach.

 

  • 1,5l.wody,
  • 1 kość szpondra wołowego,
  • 2 serki topione ziołowe,
  • 1 por,
  • 2 duże marchewki,
  • 5-6 małych ogórków gruntowych świeżych,
  • kilka liści lubczyku,
  • 60 g.mrożonego groszku lub fasolki szparagowej,
  • 3 małe czuszki czerwone,
  • 3 listki laurowe,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • pieprz,
  • sól,
  • curry,
  • małe opakowanie śmietanki do zup i sosów.

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa na serkach.
Nalać do dużego garnka wody,włożyć kość szpondra oraz oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę,ogórki,groszek lub fasolkę mrożoną,kilka liści lubczyku oraz kilka czuszek pozbawionych nasion.Wrzucić przyprawy zapachowe jak ziele angielskie i listki laurowe.Gotować na małym lub średnim ogniu pod przykryciem ok.45 min.Wyjąć kość i obgotowane jarzyny na cedzaku,a niektóre posiekać drobno lub przetrzeć przez sito do garnka.Serki wypakować,pokroić na kawałki i powoli wrzucać do wywaru,miesz- -ając łyżką,by nie przywierały do dna garnka.Potem wlać trochę śmietanki,przedtem hartując ją z próbką zupy w małym garnuszku,po czym wlać do garnka,zamieszać.Dodać potem nieco więcej śmietany.Po 5 minutach wyłączyć palnik,a zupę doprawić solą,pieprzem i curry po szczypcie każdego.Nalewać do filiżanek do zup zagęszczanych i podawać z grzankami.

Tagi:

zupa sosy