Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowa na serkach.
Nalać do dużego garnka wody,włożyć kość szpondra oraz oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę,ogórki,groszek lub fasolkę mrożoną,kilka liści lubczyku oraz kilka czuszek pozbawionych nasion.Wrzucić przyprawy zapachowe jak ziele angielskie i listki laurowe.Gotować na małym lub średnim ogniu pod przykryciem ok.45 min.Wyjąć kość i obgotowane jarzyny na cedzaku,a niektóre posiekać drobno lub przetrzeć przez sito do garnka.Serki wypakować,pokroić na kawałki i powoli wrzucać do wywaru,miesz- -ając łyżką,by nie przywierały do dna garnka.Potem wlać trochę śmietanki,przedtem hartując ją z próbką zupy w małym garnuszku,po czym wlać do garnka,zamieszać.Dodać potem nieco więcej śmietany.Po 5 minutach wyłączyć palnik,a zupę doprawić solą,pieprzem i curry po szczypcie każdego.Nalewać do filiżanek do zup zagęszczanych i podawać z grzankami.