Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa jarzynowa wg Babci Basi:

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Klasyczna zupa > Doskonała zarówno w sezonie jak i w zimie robiona z mrożonek .

Zupa jarzynowa wg Babci Basi:

Składniki:

Zupa jarzynowa wg Babci Basi:

 

  • 1/2 kg porcji mięsnej na zupę ( lub ćwiartka kurczaka + kawałek wołowiny rosołowej )
  • ½ paczki mieszanki jarzynowej na zupę ( 7 lub 9 składnikowej )
  • 4 ziemniaki
  • pomidor, kapusta biała, por , papryka , rzodkiewka, groszek konserwowy i inne - im więcej składników tym lepiej
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 kostki bulionu drobiowego Knorra ( lub 2 Bulionetki drobiowe Knorra lub inne kostki drobiowe lub w wersji wegetariańskiej warzywnej )
  • 2 łyżki usiekanego ,, zieleniny " ) koper natka pietruszki )
  • 6 szklanek wody
  • mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa wg Babci Basi:
Mięso , jarzyny , obrane ziemniaki i dodatkowe warzywa -pokrojone w kostkę zalać wodą . Dodać kostki rosołowe . gotować 40-50 minut .Wyjąć mięso , obrać z kości i skórek i użyć np do pierogów lub naleśąników ( lub rozdrobnione włożyć do zupy ) .Doprawić do smaku pieprzem .
Śmietankę najlepiej podawać osobno i dodawać na talerzu.Posypywać zieleniną .