Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa jarzynowa z białą fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do zupy jarzynowej można dodać fasolkę z puszki.

Zupa jarzynowa z białą fasolą

Składniki:

Zupa jarzynowa z białą fasolą

 

  • 1 marchewka
  • 2 małe cukinie
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl białej fasoli
  • 3 łyżki utartego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • 2 łyżki śmietanki

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z białą fasolą
Fasolkę zamoczyć w wodzie poprzedniego dnia. Następnie odlać wodę w której się moczyła, wlać świeżą i ugotować do miękkości, dodając odrobinę soli. Umytą cukinię oraz obraną marchewkę pokroić w plasterki. Seler obrać z grubych błon i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć. Następnie dodać cukinię, marchew i seler, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować około 10 minut. Do warzyw dodać ugotowaną fasolę w raz z wywarem, przyprawić do smaku solą, wlać śmietankę, wymieszać. Posypać żółtym serem i natką pietruszki.