Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jarzynowa z makaronem szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najlepsze jarzynowe wychodzą z mieszanki wielu warzyw . Mrożę sobie młode rzodkiewki , listki z brukselki i dodaję do świeżych jarzyn .

Jarzynowa  z makaronem szpinakowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarzynowa z makaronem szpinakowym

 

  • 30 dag wołowiny rosołowej - szponder
  • 2 ziemniaki
  • kawałek selera
  • 1/3 białej części pora
  • 1/8 małej kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 4 łyżki pokrojonego kopru
  • 6 rzodkiewek ( dałam mrożone bo zawsze w sezonie dostaję hurtowo młode rzodkiewki i mrożę je na zimę do zupy i na jarzynkę - ale świeże też można dać )
  • brukselki ( jak robię brukselkę to zdrowe wierzchnie liście i odcięte końcówki głąba mrożę i używam
  • 1 mały pomidor
  • 1/2 średniego ogórka
  • przyprawa do zup w płynie
  • pieprz grubo mielony
  • 2 kostki bulionowe Knorra
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • garść ugotowanego makaronu szałwiowego
  • 6 szklanek wody

 

Sposób przygotowania:

Jarzynowa z makaronem szpinakowym
Umyć i pokroić na kawałki mięso. Warzywa umyć , obrać i pokroić : ziemniaki , pietruszkę i seler w kostkę , kapustę w paseczki , marchew w talarki , por i ogórek w pół plasterki , rzodkiewki w ćwiartki , pomidor obrany ze skórki w kostkę, listki brukselki i głąby usiekać . Ułożyć mięso i warzywa w garnku i zalać wodą . Dodać kostki bulionowe ( Knorra ) .Zupa powinna gotować się na bardzo małym gazie ok. 1 - 1,5 godziny.Wyjąć mięso . Wsypać koperek . Wlać śmietankę .Doprawić do smaku przyprawą do zup i pieprzem . Chwilę przed podaniem wrzucić do zupy ugotowany i odcedzony makaron szałwiowy .
Mięso wyjęte z zupy obrać z kości , chrząstek i błon - użyć do farszu na pierogi , krokiety lub do naleśników .
Jarzynowa  z makaronem szpinakowym
Wszystkie składniki zgromadzone - zaczynam gotowanie
Jarzynowa  z makaronem szpinakowym
Warzywa pokroić w kostkę , plasterki , piórka - zależy jak jest ładniej
Jarzynowa  z makaronem szpinakowym
Ugotowaną zupę doprawić do smaku , dolać śmietankę
Jarzynowa  z makaronem szpinakowym
Mięso wyjęte z zupy obrać z kości i chrząstek - użyć jako farsz do pierogów , krokietów itp