Sposób przygotowania:
Jarzynowa z makaronem szpinakowym
Umyć i pokroić na kawałki mięso. Warzywa umyć , obrać i pokroić : ziemniaki , pietruszkę i seler w kostkę , kapustę w paseczki , marchew w talarki , por i ogórek w pół plasterki , rzodkiewki w ćwiartki , pomidor obrany ze skórki w kostkę, listki brukselki i głąby usiekać . Ułożyć mięso i warzywa w garnku i zalać wodą . Dodać kostki bulionowe ( Knorra ) .Zupa powinna gotować się na bardzo małym gazie ok. 1 - 1,5 godziny.Wyjąć mięso . Wsypać koperek . Wlać śmietankę .Doprawić do smaku przyprawą do zup i pieprzem . Chwilę przed podaniem wrzucić do zupy ugotowany i odcedzony makaron szałwiowy .
Mięso wyjęte z zupy obrać z kości , chrząstek i błon - użyć do farszu na pierogi , krokiety lub do naleśników .
Mięso wyjęte z zupy obrać z kości , chrząstek i błon - użyć do farszu na pierogi , krokiety lub do naleśników .