buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Zupa jarzynowa z kluskami kładzionym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

buraki i szpinak super połączenie,smalec dodaje szlifu tej zupie a kminek charakteru pyszna.POLECAM.

Zupa jarzynowa z kluskami kładzionym

Składniki:

Zupa jarzynowa z kluskami kładzionym

 

  • 1 kość wędzona
  • 1 porcja rosołowa
  • 450g.szpinaku może być mrożony
  • 2 łyżki smalcu( najlepiej własnej roboty)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 duży ziemniak
  • 3 średnie buraki
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2łyżeczki kminku (całego)
  • 4-5liści laurowych 4-5 ziela angielskiego
  • sól,pieprz,kminek mielony do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z kluskami kładzionym
Do dużego garnka wrzucamy kość wędzoną,porcję rosołową ,liść laurowy,ziele angielskie,kminek(cały) zalewamy wodą lekko solimy i gotujemy wywar ok.1.5h.W między czasie warzywa obieramy płuczemy,trzemy na tarce o grubych oczkach.Wywar przecedzamy.Do wywaru wrzucamy warzywa,koncentrat pomidorowy,smalec gotujemy do miękkości.W między czasie z jajek i mąki wyrabiamy jednolite ciasto na kluski.Gdy warzywa będą miękkie łyżeczką bezpośrednio do zupy kładziemy niewielkie kluski delikatnie mieszając.Zupę gotować jeszcze kilka chwil,doprawiamy do smaku.Rozlewamy na talerze,posypujemy natką pietruszki,podajemy z pieczywem.SMACZNEGO.