Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowa z pęczakiem
Wszystkie warzywa obrać i umyć. Brokuła podzielić na małe rożyczki. Cebulę, marchewkę i selera pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w plasterki. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. W sumie wszystkich obranych warzyw powinno być 1 kg.
W garnku rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną cebulę. Cebulę zeszklić, a następnie dodać pokrojonego pora, selera i marchewkę. Wszystkie warzywa chwilę przesmażyć. Wlać bulion. Dodać 2 listki laurowe oraz wsypać pęczak. Całość gotować, aż pęczak będzie prawie miękki. Następnie dodać ziemniaki i brokuła.
Gotować aż wszystkie warzywa i pęczak będą miękkie.
Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec zupę zabielić odrobiną mleka.
Zupa jest gęsta więc jak ktoś woli rzadzsze zupy wystarczy dolać bulionu.
W garnku rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną cebulę. Cebulę zeszklić, a następnie dodać pokrojonego pora, selera i marchewkę. Wszystkie warzywa chwilę przesmażyć. Wlać bulion. Dodać 2 listki laurowe oraz wsypać pęczak. Całość gotować, aż pęczak będzie prawie miękki. Następnie dodać ziemniaki i brokuła.
Gotować aż wszystkie warzywa i pęczak będą miękkie.
Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec zupę zabielić odrobiną mleka.
Zupa jest gęsta więc jak ktoś woli rzadzsze zupy wystarczy dolać bulionu.