Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowaPrzygotowanie warzyw :
Ziemniaki,marchew,pietruszkę,selera umyć i obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę ,marchew,pietruszkę i selera zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wrzucić wszystko do gotującego się wywaru mięsnego. Dodać liść laurowy,ziele angielskie i odrobinę vegety. Gotować wszystko na średnim ogniu,do momentu,aż warzywa będą miękkie.
Przygotowanie ogórków:
W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy starte ogórki na grubych oczkach tarki wraz ze sokiem z ogórków. Mieszając od czasu do czasu dusimy ogórki na średnim ogniu przez ok. 15 min.
Etap końcowy:
Gdy warzywa z ziemniakami w zupie są miękkie, dodajemy podduszone ogórki. Wszystko razem mieszamy i gotujemy parę minut razem. Robimy zawiesinę z mąki i odrobiny zimnej wody i wlewamy do gotującej się zupy. Gotujemy 2-3 na małym ogniu doprawiając zupę do smaku solą,pieprzem czarnym i ziołowym,majerankiem oraz maggi do smaku. Do gotowej zupy dodajemy zahartowaną śmietanę. Zupę podajemy gorącą posypaną ewentualnie pokrojoną zieleniną.