Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Zupa ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna zupa ogórkowa z dodatkiem warzyw i ziemniaków. Najlepiej smakuje gorąca podana z dodatkiem pieczywa.

Zupa ogórkowa

Składniki:

Zupa ogórkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa

Przygotowanie warzyw :

Zupa ogórkowa
Do gotującego się wywaru dodać rozdrobnione warzywa

Ziemniaki,marchew,pietruszkę,selera umyć i obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę ,marchew,pietruszkę i selera zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wrzucić wszystko do gotującego się wywaru mięsnego. Dodać liść laurowy,ziele angielskie i odrobinę vegety. Gotować wszystko na średnim ogniu,do momentu,aż warzywa będą miękkie.

Przygotowanie ogórków:

Zupa ogórkowa
Starte ogórki dusimy w rondelku na maśle

W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy starte ogórki na grubych oczkach tarki wraz ze sokiem z ogórków. Mieszając od czasu do czasu dusimy ogórki na średnim ogniu przez ok. 15 min.

Etap końcowy:

Gdy warzywa z ziemniakami w zupie są miękkie, dodajemy podduszone ogórki. Wszystko razem mieszamy i gotujemy parę minut razem. Robimy zawiesinę z mąki i odrobiny zimnej wody i wlewamy do gotującej się zupy. Gotujemy 2-3 na małym ogniu doprawiając zupę do smaku solą,pieprzem czarnym i ziołowym,majerankiem oraz maggi do smaku. Do gotowej zupy dodajemy zahartowaną śmietanę. Zupę podajemy gorącą posypaną ewentualnie pokrojoną zieleniną.