AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Zupa jarzynowa z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna zupa jarzynowa z dodatkiem pieczarek.

Zupa jarzynowa z pieczarkami

Składniki:

Zupa jarzynowa z pieczarkami

 

  • ok. 70 dag kości żeberkowych
  • 50 dag pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 4-5 średnich marchewek
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1-2 średnie pory
  • 4 duże ziemniaki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • maggi w płynie.

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z pieczarkami
Cebulę obrać i pokroić na półplasterki lub ćwiartki, Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić na średnią kosteczkę. Cebulę wraz z pieczarkami przesmażyć na smalcu w trakcie gotowania zupy. Kości żeberkowe namoczyć, wypłukać i wrzucić do garnka z lekko osoloną wodą, podgotować. Do wywaru mięsnego dodać pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i selera, potem po ok. 10 minutach wrzucić ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Nie muszę chyba wspominać, że wszystkie warzywa mają być obrane i umyte :)) Po 10-15 minutach wrzucić pora pokrojonego na grubsze plasterki. pod koniec gotowania dodać przesmażoną cebulę z pieczarkami. Zupę doprawić do smaku przyprawami według uznania, można zagęścić śmietaną z dodatkiem łyżki mąki. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO :)