WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 765]

Zupa jarzynowa z zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna zupa ugotowana na samych warzywach typu ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por z dodatkiem zacierek.

Zupa jarzynowa z zacierkami  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa jarzynowa z zacierkami

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z zacierkami

ETAP 1:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić na plasterki. Pora umyć i pokroić na kawałki. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka.

Nalać wody tak aby zakryła warzywa. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz i zagotować. Dodać kostkę rosołową i trochę soli.

Z jajka i mąki zagnieść ciasto i porwać je palcami tworząc zacierki. Zacierki wrzucić do zupy i gotować aż warzywa i kluski będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodać roztarty majeranek i posiekany koperek. Ewentualnie doprawić jeszcze przyprawami.

Zupa jarzynowa z zacierkami
Zupa jarzynowa z zacierkami po ugotowaniu w garnku
Zupa jarzynowa z zacierkami
Zupa jarzynowa w trakcie gotowania po wrzuceniu zacierek
Zupa jarzynowa z zacierkami
Zacierki zagniecione i poszarpane palcami przed dodaniem do zupy
Zupa jarzynowa z zacierkami
Warzywa pokrojone na zupę i wrzucone do garnka