Sposób przygotowania:
Botwinka z jajkiemETAP 1:
Buraczki z botwiny obieramy, myjemy kroimy w paseczki. Pozostałe części botwiny myjemy i siekamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
Bulion zagotowujemy, wrzucamy ziemniaki i paseczki buraków, gotujemy ok. 10 minut, aż zmiękną.
Dodajemy resztę botwiny i gotujemy kolejne 10 minut.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.
ETAP 2:
Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Do zupy dodajemy śmietanę (najpierw ją hartujemy, czyli mieszamy w kubeczku z niewielką ilością gorącej zupy) i podgrzewamy chwilę razem, mieszając i dobrze rozprowadzając śmietanę w zupie.
Na koniec dodajemy sok z cytryny.
ETAP 3:
Jajka obłupiamy i kroimy w ćwiartki, rozkładamy na talerze - po 1 jajku na porcję. Wlewamy zupę.
Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Posypyjemy nim zupę.