Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 842]

Botwinka z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna z moich ulubionych zup - botwinka podawana z jajkiem na twardo i posypana koperkiem. Idealna na majowy lub czerwcowy obiad.

Botwinka z jajkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Botwinka z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Botwinka z jajkiem

ETAP 1:

Botwinka z jajkiem
Buraczki do zupy kroimy w paseczki. Resztę botwiny siekamy.

Buraczki z botwiny obieramy, myjemy kroimy w paseczki. Pozostałe części botwiny myjemy i siekamy.

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.

Bulion zagotowujemy, wrzucamy ziemniaki i paseczki buraków, gotujemy ok. 10 minut, aż zmiękną.

Dodajemy resztę botwiny i gotujemy kolejne 10 minut.

W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.

ETAP 2:

Botwinka z jajkiem
Zupę doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną

Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Do zupy dodajemy śmietanę (najpierw ją hartujemy, czyli mieszamy w kubeczku z niewielką ilością gorącej zupy) i podgrzewamy chwilę razem, mieszając i dobrze rozprowadzając śmietanę w zupie.

Na koniec dodajemy sok z cytryny.

ETAP 3:

Botwinka z jajkiem
Jajka ugotowane na twardo kroimy w ćwiartki

Jajka obłupiamy i kroimy w ćwiartki, rozkładamy na talerze - po 1 jajku na porcję. Wlewamy zupę.
Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Posypyjemy nim zupę.

Tagi:

botwinka zupa