ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 279]

Książka Kucharska: Dania z kalafiora - 30 propozycji

Kalafiorowa zupa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa kalafiorowa jest chętnie jedzoną w naszym domu zupą, musi być na mleku, maśle, może być z ziemniakami, makaronem, ryżem,kaszką manną.

Kalafiorowa zupa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kalafiorowa zupa

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa zupa
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew młodą pokroić w kostkę, w garnku zalać wodą.

Dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, wsypać różyczki umytego kalafiora, gotować do miękkości.

Na koniec dodać masło, wlać mleko, dodać pieprz ziołowy, paprykę ostrą, natkę pietruszki.

Zupa najlepiej smakuje gdy jest gotowana wieczorem i na drugi podana, nam smakuje nie za gorąca, letnia.
Kalafiorowa zupa
Można też wsypać trochę kaszy manny i zagęścić trochę zupę ale bez ziemniaków.
Kalafiorowa zupa
Masło doskonale pasuje do potraw z kalafiorem.
Kalafiorowa zupa
Mleko w zupie smakuje dobrze i jest mniej kaloryczne od śmietany.
Kalafiorowa zupa
Pieprz ziołowy nadaje smaku potrawie gdy nie ma mięsa.
Kalafiorowa zupa