Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa na żeberkach z zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa warzywna z zacierkami na wywarze z żeberek jest bardzo smaczna i sycąca. Taką zupę polecam jesienią lub zimą.

Zupa na żeberkach z zacierkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa na żeberkach z zacierkami

 

Sposób przygotowania:

Zupa na żeberkach z zacierkami
Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w pół krążki. Z mąki i jajka zagnieść bardzo twarde ciasto, zetrzeć na tarce jarzynowej. Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i gotować. Po upływie pół godziny do mięsa wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki i warzywa, gotować do miękkości. Pod koniec wyjąć miękkie mięso, usunąć kości, pokroić i połączyć z zupą. Wysypać zacierki, zagotować, doprawić do smaku. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. 
Zupa na żeberkach z zacierkami
Mięso umyć zalać wodą dodać liść laurowy
Zupa na żeberkach z zacierkami
Z mąki i jajka zagnieść bardzo twarde ciasto
Zupa na żeberkach z zacierkami
Do pół miękkiego mięsa dodać przygotowane warzywa