eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Chłodnik Eli z botwinki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam chłodnik na bazie schłodzonej śmietany i kefiru, z gotowanej botwinki z dodatkiem zielonego ogórka.

Chłodnik Eli z botwinki

Składniki:

Chłodnik Eli z botwinki

warzywa

  • 2 duże pęczki botwiny
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pęczek koperku

pozostałe składniki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Chłodnik Eli z botwinki

przygotowanie botwinki

Chłodnik Eli z botwinki
Z umytej botwinki odkroić liście i pokroić.

Botwinkę umyć, odkroić liście pokroić.

przygotowanie botwinki cd

Chłodnik Eli z botwinki
Umyte i obrane buraczki zetrzeć, łodygi pokroić.

Buraczki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Łodygi z botwinki opłukać i drobno pokroić.

przygotowanie botwinki cd

Chłodnik Eli z botwinki
Botwinkę ugotować z octem, solą i czosnkiem.

Przygotowaną botwinkę włożyć do garnka i zalać wodą tak żeby była przykryta. Do botwinki dodać ocet, sól, czosnek granulowany i ugotować. Botwinkę schłodzić.

przygotowanie pozostałych składników

Chłodnik Eli z botwinki
Pokroić w kostkę zielony ogórek ze skórką.

Zielony ogórek opłukać i odkroić końcówki. Ogórek pokroić ze skórką w kostkę.

przygotowanie pozostałych składników cd

Chłodnik Eli z botwinki

Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

przygotowanie pozostałych składników cd

Chłodnik Eli z botwinki

Do miski wlać schłodzoną śmietanę i kefir.

przygotowanie chłodnika

Chłodnik Eli z botwinki

Do schłodzonej botwinki dodać pokrojone ogórki.

przygotowanie chłodnika cd

Chłodnik Eli z botwinki

Do botwinki dodać kefir ze śmietaną, doprawić solą,pieprzem , czosnkiem, cukrem i wymieszać. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić na połówki.

Chłodnik rozlać do talerzy. Na środku ułożyć połówki jajek i chłodnik posypać koperkiem. Smacznego!