Sposób przygotowania:
Chłodnik Eli z botwinkiprzygotowanie botwinki

Botwinkę umyć, odkroić liście pokroić.
przygotowanie botwinki cd

Buraczki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Łodygi z botwinki opłukać i drobno pokroić.
przygotowanie botwinki cd

Przygotowaną botwinkę włożyć do garnka i zalać wodą tak żeby była przykryta. Do botwinki dodać ocet, sól, czosnek granulowany i ugotować. Botwinkę schłodzić.
przygotowanie pozostałych składników

Zielony ogórek opłukać i odkroić końcówki. Ogórek pokroić ze skórką w kostkę.
przygotowanie pozostałych składników cd

Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
przygotowanie pozostałych składników cd

Do miski wlać schłodzoną śmietanę i kefir.
przygotowanie chłodnika

Do schłodzonej botwinki dodać pokrojone ogórki.
przygotowanie chłodnika cd

Do botwinki dodać kefir ze śmietaną, doprawić solą,pieprzem , czosnkiem, cukrem i wymieszać. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i przekroić na połówki.
Chłodnik rozlać do talerzy. Na środku ułożyć połówki jajek i chłodnik posypać koperkiem. Smacznego!
gusia1000