kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Zupa kalafiorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa kalafiorowa...................

Zupa kalafiorowa

Składniki:

Zupa kalafiorowa

 

  • 40 dag kwiatu kalafiora
  • 25 dag włoszczyzny bez kapusty
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki śmietanki
  • sól
  • 1 łyżka posiekanego drobno koperka lub zielonej pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa
Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić, zalać wrzącą wodą. Kalafiory oczyścić, opłukać, włożyć do zakwaszone wody na 10 min. w celu usunięcia gąsienic, opłukać, drobno pokroić, dodać do wywaru, posolić, dodać szczyptę cukru,ugotować. Sporządzić zawiesinę z mąki, mleka i śmietanki, dodać do zupy, zagotować. Przed podaniem dodać zieleninę. Podawać z lanym ciastem, grzankami, makaronem "nitki", ryżem.
Smacznego!;-)