Sposób przygotowania:
Zupa kalafiorowa z papryką i kluseczkami
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę włożyć do garnka, wlać około 1,5-2 l wody, dodać kostkę rosołową i gotować. Po upływie 10 minut dodać pokrojone ziemniaki, kalafior, paprykę i cebulę. Gotować do miękkości. Z jajka i mąki zrobić lane ciasto. Jedną łyżką nabierać ciasto a drugą zsuwać kluseczki do zupy, zagotować. Śmietankę wymieszać z odrobiną gorącej zupy wlać do garnka z zupą zamieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki.