gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1328]

Zupa warzywna - buraczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowaną zupę podaję na obiad jako pierwsze danie. Polecam - mojej rodzinie bardzo smakowała.

Zupa warzywna  - buraczkowa

Składniki:

Zupa warzywna - buraczkowa

 

  • 1 porcja rosołowa
  • 3 kostki rosołowe
  • 2 litry wody
  • 1 mała cebula
  • 150 gram cukinii
  • 3-4 marchewki młode
  • 1 kalarepa
  • mały pęczek pietruszki
  • 1/4 główki kapusty
  • 1 opakowanie krajanki buraczkowej
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kalarepa

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna - buraczkowa

ETAP 1:

Zupa warzywna  - buraczkowa
Porcję rosołową gotujemy w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych.

Porcję rosołową wkładamy do garnka, dodajemy kostki rosołowe i zalewamy wodą ok. 2 litry. Gotujemy.

ETAP 2:

Zupa warzywna  - buraczkowa
Obraną cebulę, kalarepę i cukinię kroimy w kostkę.

Cebulę, kalarepę i cukinię obieramy i kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Zupa warzywna  - buraczkowa
Umyte marchewki kroimy w plastry, a zieleninę drobno siekamy.

Marchewki myjemy i kroimy w plasterki, a pietruszkę drobno siekamy.

ETAP 4:

Zupa warzywna  - buraczkowa
1/4 główki kapusty szatkujemy do miski .

Kapustę szatkuję.

ETAP 5:

Zupa warzywna  - buraczkowa
Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa.

Warzywa wrzucamy do wywaru i gotujemy do momentu, aż będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy krajankę buraczkową.
Na koniec do zupy wlewamy śmietanę wymieszaną z nabierką gorącej zupy. Mieszamy.
Porcje zupy rozlewamy na talerze.