elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Zupa kalafiorowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Składniki:

Zupa kalafiorowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa
Warzywa i kości opłukać, oczyścić ugotować wywar. Opłukać kalafior, obrać, podzielić na cząstki, głąb pokrajać w paseczki. Gdy warzywa się ugotują, ocedzić wywar, ugować na nim kalafior. Stopić tłuszcz, wymieszać z mąką, zrumienić na jasnożółty kolor, po czym odstawić. Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą na jednolitą rzadką masę, połączyć z wywarem i śmietaną, posolić, zagotować, wlać do wazy. Podawać z grysikiem, lanym ciastem lub groszkiem ptysiowym, grzankami.

Tagi:

kalafior