SUPERPRZEPIS

Szczawiowa z kluseczkami i chipsami

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Szczawiowa z kluseczkami i chipsami Więcej zdjęć (2)

Zupa którą można się zajadać. Jako miłośniczka klusek postanowiłam dodać je do szczawiowej. Z chipsami z boczku i jajkiem place lizać. Zupa syta także można się nią najeść. Jak ktoś ma dostęp do szczawiu dzikiego to zachęcam do zrobienia takiej zupy.

Składniki:

Szczawiowa z kluseczkami i chipsami

 

  • 1 marchewka
  • 2 garście szczawiu
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1 łyżka śmietany 18 % gęstej
  • natka pietruszki
  • 3 jajka
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • sól, pieprz, szczypta cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Szczawiowa z kluseczkami i chipsami

ETAP 1:

Szczawiowa z kluseczkami i chipsami
marchewka pokrojona seler starty na tarce

Marchewkę, seler obieram. Marchew kroję w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej.

ETAP 2:

Szczawiowa z kluseczkami i chipsami
w garnku gotują się warzywa na bulionie z przyprawami

Do garnka wlewam bulion, dodaję warzywa i gotuję około 10 minut. Szczaw myję, kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do zupy. Jajka gotuję na twardo.

Boczek przesmażam na patelni na chipsy.

ETAP 3:

Szczawiowa z kluseczkami i chipsami
w misce mąką i jajko sól składniki na kluski

Do miseczki wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól i mieszam ciasto na kluski widelcem.

ETAP 4:

Szczawiowa z kluseczkami i chipsami
w misce ciasto na kluski przed wlaniem do garnka z gotująca się zupą

Wlewam do gotującej się zupy strumieniem przez widelec. Zagotuję około dwie minuty.

Zupę doprawiam solą, pieprzem, szczyptą cukru. Wlewam śmietanę którą wcześniej zahartowuję.

Podaję z natką, jajkiem pokrojonym i chipsami z boczku.