Sposób przygotowania:
Szczawiowa z kluseczkami i chipsamiETAP 1:

Marchewkę, seler obieram. Marchew kroję w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej.
ETAP 2:

Do garnka wlewam bulion, dodaję warzywa i gotuję około 10 minut. Szczaw myję, kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do zupy. Jajka gotuję na twardo.
Boczek przesmażam na patelni na chipsy.
ETAP 3:

Do miseczki wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól i mieszam ciasto na kluski widelcem.
ETAP 4:

Wlewam do gotującej się zupy strumieniem przez widelec. Zagotuję około dwie minuty.
Zupę doprawiam solą, pieprzem, szczyptą cukru. Wlewam śmietanę którą wcześniej zahartowuję.
Podaję z natką, jajkiem pokrojonym i chipsami z boczku.