Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa cebulowa z grzankami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Co prawda taka zupa idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ jest syta i doskonale rozgrzewa, a wraz czosnkiem idealnie zadba o naszą odporność - to w moim domu uwielbiamy ją o każdej porze roku.

Zupa cebulowa z grzankami

Składniki:

Zupa cebulowa z grzankami

 

  • mięso/koście na wywar (polecam wędzone)
  • 6 cebul
  • 2 marchewki (niewielkie)
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej
  • słodka śmietana (opcjonalnie)
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z grzankami
Mięso lub koście należy zalać maksymalnie 2 litrami wody i zagotować.

Następnie brudną wodę z szumem zlać, nalać świeżej i do garnka dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone marchewki, pietruszkę oraz pora.

Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu do miękkości warzyw.

W tym czasie pokroić (w piórka bądź kostkę) cebulę i podsmażyć ją na złoto na odrobinie oleju.

Cebulę dołożyć do wywaru pod koniec gotowania się zupy.

Na końcu dodać czosnek (drobno posiekany) oraz majeranek z tymiankiem.

Zupę doprawić doprawić według smaku i połączyć ze śmietaną.

Po nalaniu do miseczek/talerzy podawać z grzankami.