EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Zupa kalafiorowa z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna zupa. Niby zwyczajna kalafiorowa a po dodaniu lubczyku i imbiru staje się niezwykła w smaku

Zupa kalafiorowa z imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kalafiorowa z imbirem

 

  • kość wieprzowa
  • 250g ziemniaków
  • 200g marchewki
  • 300g mrożonego kalafiora
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa z imbirem
Kość zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy 5minut na małym ogniu. Wylewamy wodę, myjemy garnek i płuczemy kość. Wkładamy ją do czystego garnka. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka. Marchewki obieramy, myjemy i trzemy na tarce jarzynowej. Wrzucamy do garnka. Wszystko zalewamy wodą, przykrywamy, zagotowujemy. Dodajemy lubczyk, imbir i przyprawę warzywną. Wszystko gotujemy około 20minut. Dodajemy mrożony kalafior, gotujemy około 7minut. Kość wyjmujemy z garnka. Od razu podajemy.
Zupa kalafiorowa z imbirem
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
Zupa kalafiorowa z imbirem
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej
Zupa kalafiorowa z imbirem
Tak wygląda zupa przed dodaniem kalafiora
Zupa kalafiorowa z imbirem
A tak wygląda zupa już po dodaniu kalafiora