jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kalafiorowa z korzennymi kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To szybka i lekka zupka z aromatycznymi lanymi korzennymi kluseczkami.

Kalafiorowa z korzennymi kluseczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafiorowa z korzennymi kluseczkami

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa z korzennymi kluseczkami
Gotujemy kalafior w wodzie lub bulionie z dodatkiem masła, szczypty soli, szczypty cukru, suszonego lubczyku i natki pietruszki. Doprawiamy zupę przyprawą do zup i białym pieprzem. Przygotowujemy przyprawy korzenne. Ścieramy gałkę muszkatołową. Dodajemy do niej po szczypcie kurkumy, imbiru, cynamonu, soli i białego pieprzu. W kubku przygotowujemy lane ciasto z dodatkiem oliwy i przypraw korzennych. Przy pomocy widelca mieszamy ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, jeśli zbyt gęste dodajemy wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową kalafior z zupy, wlewamy do gotującej zupy lane ciasto mieszając, by kluseczki się nie zlepiały. Dodajemy kalafior do zupy i doprawiamy ostatecznie do smaku jeśli trzeba. Podajemy zupę od razu.
Kalafiorowa z korzennymi kluseczkami
Gotujemy kalafior w wodzie lub bulionie z dodatkiem masła, szczypty soli, szczypty cukru, suszonego lubczyku i natki pietruszki.
Kalafiorowa z korzennymi kluseczkami
Przygotowujemy przyprawy korzenne. Ścieramy gałkę muszkatołową. Dodajemy do niej po szczypcie kurkumy, imbiru, cynamonu, soli i białego pieprzu.
Kalafiorowa z korzennymi kluseczkami
W kubku przygotowujemy lane ciasto z dodatkiem oliwy i przypraw korzennych. Przy pomocy widelca mieszamy ciasto
Kalafiorowa z korzennymi kluseczkami
Wyjmujemy łyżką cedzakową kalafior z zupy, wlewamy do gotującej zupy lane ciasto mieszając, by kluseczki się nie zlepiały. Dodajemy kalafior do zupy i doprawiamy ostatecznie do smaku jeśli trzeba.