Sposób przygotowania:
Kalafiorowa z korzennymi kluseczkami
Gotujemy kalafior w wodzie lub bulionie z dodatkiem masła, szczypty soli, szczypty cukru, suszonego lubczyku i natki pietruszki. Doprawiamy zupę przyprawą do zup i białym pieprzem. Przygotowujemy przyprawy korzenne. Ścieramy gałkę muszkatołową. Dodajemy do niej po szczypcie kurkumy, imbiru, cynamonu, soli i białego pieprzu. W kubku przygotowujemy lane ciasto z dodatkiem oliwy i przypraw korzennych. Przy pomocy widelca mieszamy ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, jeśli zbyt gęste dodajemy wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową kalafior z zupy, wlewamy do gotującej zupy lane ciasto mieszając, by kluseczki się nie zlepiały. Dodajemy kalafior do zupy i doprawiamy ostatecznie do smaku jeśli trzeba. Podajemy zupę od razu.