zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2405]

Zupa kalafiorowo kapuściana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

zupka z młodych warzyw............pycha

Zupa kalafiorowo kapuściana

Składniki:

Zupa kalafiorowo kapuściana

 

  • 500 g kalafiora
  • 500 g młodej kapusty
  • 600 g młodych ziemniaków
  • 5 młodych marchewek
  • 1 młoda cebula
  • młoda zielenina: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej natki selera
  • 2 łyżki posiekanego pora
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 kości schabowe
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki maggi
  • 200 ml słodkiej śmietany 18%
  • 3 l wody

 

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowo kapuściana
Kości umyć, zalać zimną wodą i gotować prawie do miękkości. Kalafiora podzielić na różyczki, cebulę i kapustę pokroić w kostkę, marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać lub oskrobać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy mięso na kościach jest prawie miękkie, wyjąć je z wywaru i po ostudzeniu obrać z nich mięso. Do wywaru wrzucić wszystkie warzywa oprócz koperku i przyprawy. Gotować warzywa do miękkości, wrzucić mięso i gotować jeszcze chwilę. W miarę potrzeby doprawić. Na koniec do gotowej zupy wlać zahartowaną śmietanę. Po nalaniu zupy na talerze posypać ją świeżym koperkiem.

Tagi:

kalafior