Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 466]

Zupa kapuściana z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozgrzewająca, aromatyczna i sycąca zupa na jesienne chłodne dni. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu zupa, która może być zarówno lekkim i samodzielnym daniem obiadowym jak i doskonałym pierwszym daniem. Spróbuj i przekonaj się sama.

Zupa kapuściana z szynką

Składniki:

Zupa kapuściana z szynką

 

  • ¾ małej główki kapusty
  • por (biała końcówka)
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 papryka czerwona
  • 10 dag szynki drobiowej
  • 3 szk. wody
  • 1 kostka warzywna
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Zupa kapuściana z szynką

I

1. Przygotowuję warzywa, por bardzo drobno kroję, marchew, pietruszkę selera obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieram, kroję w cienkie piórka. Wszystkie warzywa smażę na rozgrzanym oleju w garnku.

2. Następnie dodaję drobno poszatkowaną kapustę, umytą, obraną z nasion i pokrojoną w małe paseczki paprykę, przecier pomidorowy i kostkę warzywną. Zalewam wodą i doprawiam pieprzem, solą papryką. Gotuję 20 minut.

3. Zupka gotowa, przed podaniem dekorujemy szynką pokrojoną w małe paseczki.
4. Smacznego.